Tot en met 13 oktober 2013 in CODA te zien:

CODA Black

Voor deze tentoonstelling zijn zeven hedendaagse kunstenaars geselecteerd die vanuit een beperkt kleurenpalet vorm en inhoud willen geven aan de wereld waarin ze leven: Witho Worms, Joan van Barneveld, Silvia B., Dirk Braeckman, Natasja Kensmil, Folkert de Jong en Raquel Maulwurf.

De kleur zwart loopt als rode draad door hun werk. Met deze beperking van kleur krijgt bovendien materiaalgebruik een grotere rol in hun werk. De getoonde kunstwerken worden niet vergezeld door lange toelichtende teksten. Bij de samenstelling van CODA Black is gekeken naar parallellen en overeenkomsten met andere kunstenaars, soms voorgangers, soms tijdgenoten. De ‘combinaties’ die zijn gemaakt werden uiteraard daar waar mogelijk met de kunstenaars besproken. De tweetallen die we maakten zouden opgevat kunnen worden als ‘kijkwijzer’.

Exposerende kunstenaars
Witho Worms: Robert Mapplethorpe
Natasja Kensmil en Folkert de Jong: Francisco Goya
Joan van Barneveld: Anton Corbijn
Dirk Braeckman: Gerhard Richter
Raquel Maulwurf: Arnulf Rainer
Silvia B.: Anthony Goicolea

De combinatie van kunstenaars is soms gemaakt vanuit een herkenning van vorm of van techniek of er is sprake van continuïteit van een voorganger of soms juist niet (Worms en Mapplethorpe). Maar altijd gaat het om een herkenning van mentaliteit en intensiteit van werken en het zoeken naar een juiste balans tussen wat je als kunstenaar aan de toeschouwer wilt laten zien en wat je voor jezelf wilt houden.

CODA Black

CODA Black beoogt geen totaaloverzicht van alle kunstenaars die heel direct met zwart werken. De kunstenaars die worden getoond zijn geselecteerd op beeldende kwaliteiten in combinatie met hoogwaardig materiaalgebruik: de huid van het kunstwerk is in alle gevallen wezenlijk.

Bron tekst: CODA website