Artemisia Gentileschi

In mijn studie kunstgeschiedenis heb ik Artemisia Gentileschi niet voorbij zien komen. Dat kan ook liggen aan het feit dat ik toentertijd niet zo heel veel op had met schilders uit de 17e eeuw. Maar het kan ook zijn dat ze gewoon echt geen deel uitmaakte van het programma. Een lot wat Gentileschi deelt met vele andere vrouwelijke kunstenaars.

Toevallig kwam Artemisia de laatste paar weken 2 keer voorbij in een lezing. Beide gegeven door vrouwelijke sprekers (de lezing Wat is kunst van Ingrid Gaasterland en Me, my selfie and I, door Judith Grimbergen). Beide sprekers vertelden over het tragische leven van Gentileschi. Dat zie je ook direct terug in haar werken, vind ik. Een aantal thema’s keert meerdere malen terug in haar werk. Het geweld en vooral de boosheid spatten van het doek. Maar ik zie ook kracht. In alle schilderijen met Judith die Gentileschi schilderde, zie je Holofernes terug. Of met het mes letterlijk op zijn keel of met zijn hoofd al in een mandje (zie de afbeelding in bovenaan dit artikel).

In de ‘Allegorie van de schilderkunst’ (ca 1638-1639) schildert Gentileschi een zelfportret. Het portret is vanuit een zeer ongebruikelijke hoek geschilderd. Hier zien we geen lieflijke vrouw, maar een grove en vooral boze vrouw. Prachtig werk vind ik het.

Ik weet veel te weinig van Gentileschi en haar leven, maar wil wel graag meer weten en vooral ook meer van haar werk zien.

Vanaf 26 september 2021 is er een tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe, volledig gewijd aan leven en werk van Artemisia Gentileschi (1593 – 1654*), maar ook aan de positie van de vrouw in de kunst en in die tijd.

*Het jaar waarin zij stierf wordt op verschillende plaatsen anders weergegeven. 1656 wordt bijvoorbeeld ook genoemd.

Artemisia. Vrouw en macht

Van 26 september 2021 tot en met 23 januari 2022 in Rijksmuseum Twenthe. Bekijk vooral de website van het museum. Rondom deze tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een lezing door Arnoud Odding, directeur van Rijksmuseum Twenthe.

Ik ga er zeker naar toe. Wie gaat er ook?

Afbeeldingen afkomstig van

5 reacties op “Artemisia Gentileschi

    1. Vast, maar zoals gezegd kan ik het me niet herinneren. Maar dat zegt meer over mij dan over de inhoud van de studie. Gelukkig is er veel wat ik me nog wel kan herinneren.

    2. In de lezing die Arnoud Odding, directeur Rijksmuseum Twenthe, bij de tentoonstelling gaf, vertelde hij dat hij in zijn studie Artemisia Gentileschi niet tegengekomen was. Dan zal ik het me ook wel goed herinneren.
      Dat geldt niet alleen voor Gentileschi. Ook voor andere vrouwelijke kunstenaars was er weinig tot geen aandacht in de colleges.

    1. Morgen ga ik naar de tentoonstelling en naar een lezing. Volgens mij heeft ze nog veel meer werken in ditzelfde genre. Ik zal verslag doen!

schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *