Catch-22 of hoe kom je in aanmerking voor rtCGM

Op 7 juli werd in een brief aan de kamer bekend gemaakt dat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid 140 miljoen euro moet / wil besparen op de kosten van geneesmiddelen. Eén van de maatregelen die hij daarvoor wil nemen is dat voor 70.000 diabetespatiënten die afhankelijk zijn van insuline, alleen de goedkoopste soort insuline vergoed wordt. Wil je je eigen insuline blijven gebruiken, dan moet je óf bijbetalen óf het volledige bedrag zelf betalen.

Wat daarmee gaat gebeuren, weet ik nog niet. Je kunt in elk geval de petitie (Behoud de keuzevrijheid voor insuline bij diabetes type 1) tekenen op petities.nl om aan te geven dat je het hier niet mee eens bent. Elke soort insuline werkt net even anders. Voor de een werkt de ene soort beter dan de andere. Daarom is vrije keuze van insuline ook van groot belang en van grote invloed op je kwaliteit van leven. Immers, een medicijn dat je nodig hebt om in leven te blijven, lijkt me buiten dit soort regelingen moeten blijven.

Ik hoorde ook dat dit gaat gelden voor 20% van de insulinegebruikers. Dat betekent dus dat het niet geldt voor 80%. Maar dan nog. De directeur van Novo Nordisk Nederland (in een Instagram live video op 11 juli 2022) vertelde ook dat de vergoeding voor insuline (aan de fabrikanten) in 25 jaar niet omhoog is gegaan. Dat is ook heel gek. Een pak melk kost toch ook niet meer hetzelfde als 25 jaar geleden? Dat vindt niemand vreemd. Er is inmiddels een hoop ruchtbaarheid aan dit bericht gegeven. Hopelijk levert dat iets op.

Maar dat was eigenlijk niet waar dit stukje over zou gaan. Neemt niet weg dat ik bang ben dat als het (bij)betalen voor insuline er door komt, er van rtCGM (real-time Continuous Glucose Monitoring) sensorvergoeding voor iedereen die diabetes heeft en afhankelijk is van insuline, er al helemaal niet meer gaat komen. Niet voor iedereen en niet op korte termijn.

Hoe zit dat dan met die Catch-22?

Catch-22 is een term die afkomstig is uit de gelijknamige roman van Joseph Heller die in 1961 verscheen. De roman draait om een algemene situatie wordt beschreven waarin een individu twee acties dient te verwezenlijken die wederzijds afhankelijk zijn van de andere actie, die als eerste dient te zijn voltooid. In het geval van de roman wil de hoofdpersoon Yossarian, een militair van de luchtmacht, onder gevaarlijke gevechtsmissies uit te komen door zichzelf krankzinnig te laten verklaren. Dat Yossarian dat wil vindt de behandelend arts echter heel verstandig, waarmee deze bewezen acht dat Yossarian niet krankzinnig is, maar juist heel verstandig. De arts verklaart hem volledig gezond wat tot gevolg heeft dat Yossarian gevaarlijke gevechtsmissies moet blijven vliegen.

En zo zit dat ook met werk krijgen als je geen werkervaring hebt. Je krijgt een baan niet als je geen werkervaring hebt en je kunt geen werkervaring opdoen als je geen baan hebt.

Zo geldt dat ook voor de rtCGM. Die krijg je als je voldoet aan een van de volgende voorwaarden:

  1. Jonger zijn dan 18 (dat gaat me niet meer lukken met een geboortejaar uit de sixties).
  2. Zwanger willen worden met bestaande diabetes (ook geen optie meer, gaan ze niet intrappen).
  3. Zwanger zijn (kom ik ook niet mee weg).
  4. Een HbA1c hebben wat langdurig (tenminste 4 kwartalen) boven de 64 mmol/l ligt (daar doe ik met mijn zelfgebouwde loop erg mijn best voor om daar juist onder te blijven).
  5. Hypo-unawareness hebben (wie bepaalt wanneer dat zo is en weer: met mijn zelfgebouwde loop probeer ik echt om dat juist te voorkomen).

Punt 4 en punt 5 zouden punten waarmee ik in aanmerking zou kunnen komen. Maar ik doe nu juist mijn best om goed voor mezelf te zorgen zodat ik hopelijk complicaties kan vermijden. Dan ga ik het toch niet een jaar uit de hand laten lopen om in aanmerking te komen voor een sensor? Kortom, door alles doe en wat ik investeer in mijn gezondheid én een zelfgemaakt systeem zonder enige garantie of ondersteuning  gebruik (met goedvinden van mijn behandelteam maar zonder enige ondersteuning), kom ik niet in aanmerking voor rtCGM. Daar vind ik wat van.

Toch zijn er genoeg mensen die ik ken die niet binnen deze criteria vallen en toch rtCGM vergoed krijgen. Good for them. Ik gun het ze van harte. Maar ik gun het mezelf (en alle anderen die het ook graag zouden willen gebruiken) ook.

schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.