De FreeStyle Libre 3 is er

Het flash glucose monitoring systeem Libre 2 heeft een gloednieuwe opvolger: de FreeStyle Libre 3. Waar de Libre 2 nog uitgelezen moest worden, is de Libre 3 een volwaardige rtCGM. Denk ik. Maar ook hier zit er weer een addertje onder het spreekwoordelijke gras.

Op de productpagina van de FreeStyle Libre 3 is in de eerste zinnen te lezen: Meet continue. Au, dat is een behoorlijke taalfout Abbott! Of is het een Engelse zin? Sorry, kon het even niet laten.

Naast de beschrijving van het product, zien we op deze productpagina ook de criteria voor vergoeding.

Voor de FreeStyle Libre 3 gelden dezelfde criteria als voor alle rtCGM sensoren.

  • Kinderen tussen de 4 en 18 jaar
  • Mensen met diabetes met 4 kwartalen een HbA1c van boven de 64 mmol/mol
  • Zwangere vrouwen met diabetes type 1 of 2
  • Mensen met diabetes en hypo-unawareness of ernstige hypo’s

Met andere woorden: als je nu in aanmerking komt voor rtCGM, dan kom je ook in aanmerking voor de FreeStyle Libre 3. Dat geldt dus niet voor de mensen die nu gebruik maken van een Libre 2 (en deze vergoed krijgen van de verzekering). Deze groep schiet er dus niets mee op en de groep die nu een rtCGM heeft zal deze zeker niet willen ruilen voor een Libre 3, schat ik in.Want de meeste rtCGM’s zijn gekoppeld aan een pomp en maken deel uit van een closed hybrid loop.

Over de kosten zegt Abbott het volgende:

Hoeveel kost het FreeStyle Libre 3-systeem?

We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen met diabetes kunnen profiteren van de technologische vooruitgang die is geboekt. Daarom hanteert Abbott voor het FreeStyle Libre 3-systeem dezelfde adviesprijs als voor eerdere generaties van het product.

Dus, de kosten blijven gelijk, ook voor de verzekeraar. Waarom mogen Libre 2 gebruikers dan niet over op de Libre 3? Tenzij je deze natuurlijk zelf aan gaat schaffen.

Kortom, ik ben heel benieuwd naar wat er nu met de Libre 3 gaat gebeuren en wie deze uiteindelijk mogen gaan gebruiken. Wordt vervolgd.

schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *