krakelingen

Binnenkort – ergens later dit jaar – mag ik een kerk van binnen bezoeken. Is dat iets om heel enthousiast van te worden? Ja, zeg ik dan. Al was het alleen maar om de prachtige vloer met krakelingentegels te zien.

De kerk, eigenlijk een kapel, staat in de buurt van waar ik woon en ik ben er vaak langs gereden. Nu krijg ik de kans de kerk van binnen te bekijken. Dat is een kans die ik natuurlijk niet laat lopen.

Van degene waar ik contact mee heb, kreeg ik een paar foto’s op WhatsApp en toen was ik gelijk enthousiast. Er liggen krakelingentegels op de vloer!

Krakelingentegels?

Wat zijn krakelingentegels en waarom zijn ze zo bijzonder? Ik weet wel een en ander van architectuur maar eigenlijk maar weinig van vloeren, dus wanneer ik hier onwaarheden opschrijf, hoor ik het graag. Vloeren (maar ook betegelde muren) zijn wat mij betreft absoluut ondergewaardeerde onderdelen van de architectuur.

Krakelingentegels zijn kleine tegels. De basis is een vierkant. Aan de zijkanten zijn er kwart cirkels afgehaald, die aan de boven- en onderkant van de tegels er weer aan zijn geplakt. Wanneer de tegels op een vloer gelegd zijn lijkt de vloer te bewegen en heeft ook de illusie van een tapijt.

Theater Tuschinski te Amsterdam

Krakelingenvloeren zie ik veel terug in architectuur van de Amsterdamse School. Ook Theater Tuschinski in Amsterdam (gedeeltelijk Amsterdamse School vermeldt de Wikipedia maar voor mij vooral Art Nouveau) heeft prachtige krakelingenvloeren, die vrijwel naadloos overgaan in het tapijt, in dezelfde kleuren en motieven. Een overweldigende ervaring vind ik altijd. Je zit meteen ‘in’ het gebouw. Tuschinski heeft krakelingenvloeren in dezelfde kleuren als het voornamelijk roodachtige interieur maar ook in koelere tinten, met grijs en lichtblauw. Tuschinski is in 1921 geopend.

St. Josephkerk te Roosendaal

Bijzonder veel meters krakelingen vind je in de St. Josephkerk te Roosendaal, rondom het altaar. Deze kerk, een rijksmonument, werd in 1924 gebouwd door Jacques Hurks en Marinus Vergouwen. De foto bovenaan deze pagina heb ik zelf gemaakt. Deze krakelingenvloer is bepalend voor het interieur. De kleuren van de bakstenen komen terug in de vloer.

In het interieur van de Brugstraat 23 te Roosendaal doet Hurks ook veel met gekleurde tegels op de vloeren en muren. Op de pagina Hurks-excursie van de Amsterdamse School zijn prachtige foto’s van zowel de krakelingentegels als de tegels in het interieur van Brugstraat 23 te zien.

Ik ga me ondertussen verheugen op het bezoek aan de kapel met de mooie vloer later dit jaar. Wordt vervolgd!

schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *