nobody here

Onovertroffen

“Mijn naam is Jogchem Niemandsverdriet en het spijt me van alles wat gaat komen.” is de eerste zin van de website Nobody here. Toen ik begon aan dit artikel, was de website online en kreeg ik de site in beeld.

Toen ik verder schreef, niet meer. Ik denk dat er nu echt een einde gekomen is aan een mijn ogen onovertroffen website. Eentje die wat mij betreft ook in een internetmuseum opgeslagen moet worden.

Maar nu is de site weer zichtbaar. En wat ik zei over opslaan in een internetmuseum, daar blijf ik bij. Ik was al aan het piekeren hoe ik Nobody here moest gaan beschrijven. Er zijn momenteel websites in de lucht die meer doen / interactiviteit hebben dan Nobody here, maar deze site is een dinosaurus in internetland. De site bestond al toen ik nog geen eigen domein had en dat heb ik al 22 jaar.

schatkamer

Nobody here is gemaakt met flash en eindeloos veel code met mouse-overs en bewegende gifjes. Er gebeuren dingen, plaatjes veranderen als je met je muis eroverheen gaat. Je springt naar onbekende pagina’s, naar onbekende bestemmingen. De site heeft veel wit en verder weinig kleur. Donkere tekst, graphics in zwart-wit, grafische weergave van tekst in een soms letterlijk bibberig, dun handschrift. Geluid van een typemachine. Insecten in de linkerbenedenhoek. Zwarte pagina’s met witte tekst. Spareribs. Vissen. Lucifers. Maar het gevoel dat je bespringt wanneer je de site bekijkt, is er nog steeds. Alsof je op bezoek bent in een schatkamer, een wunderkammer, waar je alle knopjes en laatjes mag bekijken. Alsof je Alice in Wonderland bent.

Je kon ook reageren op de site. De reacties kun je nog lezen in het archief. Ook leuk om eens doorheen te scrollen.

De pagina’s met flash worden helaas in mijn browsers niet meer getoond, maar Nobody here biedt nog genoeg vertier om je heel lang mee zoet te houden.

De site won in 2003 een Webby Award in de categorie personal blogs, een prestigieuze prijs voor de beste internetsites ter wereld.

Leuk is dat Nobody here een Engelse titel heeft maar er verder geen Engels te vinden is. Net als hier 😉

 

En, heb jij Nobody here wel eens bekeken? En wat vond je er van?

1 reactie op “Onovertroffen

schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *