Over loopen, pompen en systemen

Toen ik afgelopen week een week in Spanje verbleef met ongeveer 30 andere mensen met diabetes, heb ik mij verschillende malen afgevraagd waarom ik eigenlijk gebruik maak van een zelfgebouwd hybrid closed loop systeem, terwijl er ook commerciële (en ondersteunde) hybrid closed loop systemen op de markt zijn.

Eén van de voordelen van op reis zijn met mensen met diabetes, is dat je zonder gene en uitgebreid kunt vragen naar welke systemen zij gebruiken of niet gebruiken, naar de reden waarom ze dat systeem gebruiken en wat zij zien als voor- en nadelen. Dat heb ik dan ook uitgebreid gedaan. Daar ben ik veel wijzer van geworden.

Waarom kies ik voor wat ik nu gebruik

Tegelijk ben ik na gaan denken waarom ik het systeem gebruik wat ik gebruik en waarom ik kies voor dat zelfgebouwde systeem, met alle complicerende factoren die dat met zich meebrengt.

Het antwoord op waarom mijn keuze gevallen is op een zelfgebouwd systeem, is gemakkelijk. Het is het enige systeem waar je met de Freestyle Libre 2 – die ik vergoed krijg – in combinatie met de pomp die ik gebruik – de Omnipod, mee kan (do it yourself) loopen.

Volgende vraag

Zou ik ook kiezen voor een zelfgebouwde loop als ik wèl een hybrid closed loop systeem vergoed zou krijgen?
Daar moet ik nog eens goed over nadenken. Ik zou wel heel blij worden van de Dexcom in plaats van de Freestyle Libre, maar of ik mijn Omnipod in zou willen ruilen voor een pomp met een slang? Ik weet het niet. Van wat ik nu gezien (en meegemaakt) heb is er denk ik 1 pomp met slang momenteel op de markt die ik wel zou willen hebben. Dat is de Accu Chek Insight met de Dexcom en de Diabeloop bediening. Voor de Dexcom kom ik sowieso niet in aanmerking dus voor dat hele systeem denk ik ook niet. Helaas…

Volgend jaar mag ik weer kiezen voor een ander systeem. Of voor hetzelfde systeem. Hoog tijd om me weer eens goed te gaan verdiepen in de materie!

Een website waar je veel informatie kunt vinden, is de website van Diabetes Experts. Mooie vergelijkingen en goede beschrijvingen van systemen en de mogelijkheid tot het plannen van een persoonlijk gesprek, waardoor je tot een weloverwogen keuze kunt komen. Je moet tenslotte 4 jaar gebruik maken van een systeem.

Stel nou dat

Stel dat jij gebruik zou moeten (mogen) maken van een insulinepomp, waar zou je dan voor kiezen? Voor een apparaat wat 24/7 met een slang aan je lijf zit, of voor een pomp met een pleister maar zonder slang, of zou je minimaal 4x per dag insuline spuiten met een pen? En 24/7 betekent ook ’s nachts in bed, op een meerdaags festival of op je werk. Of zou je kiezen voor een kunstmatige alvleesklier (als dat zou kunnen)? Nooit meer rekenen over wat je in je mond stopt maar wel 2 sensoren en 2 slangen aan je lijf. Die ook elke dag, om de 3 dagen en om de week vervangen moeten worden.

Wat zou jij doen? Laat het me weten. Of wil je daar niet over nadenken omdat je daar toch niet over na hoeft te denken omdat je geen diabetes hebt? Ik zou het leuk vinden als je een reactie schrijft.

schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.