patchpomp

Van pomp met slang naar patchpomp met slang naar pomp met slang naar patchpomp. Kunt u het nog volgen?

Nee, ik ook niet.

De eerste

Mijn eerste pomp was een pomp met een slang, de Medtronic 640g, die toen net uit was in 2015. Een roze! (Nu komt de 640 alleen nog in het zwart.) Na 4 jaar mag je een nieuwe pomp. Of je kunt kiezen, hangt af van een heleboel factoren, zoals je insulineverbruik, of er een sensor aan gekoppeld kan worden, of die vergoed wordt etc. Ik wilde graag de Tandem t:slim X2, maar ook die is (nog steeds) niet in Nederland. Of nu heel beperkt. Het mooie van die pomp is dat je met de CGM Dexcom G6 een closed loop kunt maken. Oftewel, de sensor vertelt aan je pomp hoeveel insuline je wel of niet nodig hebt. Maar of ik er voor in aanmerking kom, ik betwijfel het. Ik krijg geen CGM.

De Medtronic kon ik nergens mee vergelijken omdat het mijn eerste pomp was. De 640 werkt altijd maar kan je pomp alleen op de pomp zelf bedienen (als je gebruik maakt van de wizard). Ik was het zat om scheuren in mijn beha’s te krijgen en altijd een bult op mijn decolleté te hebben.

De tweede

In 2019 mocht ik een nieuwe pomp kiezen. Het werd uiteindelijk de Kaleido, een hele lichte patchpomp met een korte of langere slang met een afstandsbediening en een vreselijk gelikt uiterlijk (weer roze! en blauw want bij Kaleido krijg je er 2). Geen closed loop maar hee, dat komt dan wel bij de volgende pomp dacht ik. In de tussentijd (december) werd de FGM Libre ook nog eens vergoed dus dat was ook nog eens mooi meegenomen. Met de Bubble heb je dan bijna een CGM…

Ik houd van Kaleido, van de lichtheid, van de kleuren, van het draaggemak, van het feit dat je de pomp af kunt koppelen en kunt pauzeren, dat er een afstandsbediening bij zit die je feliciteert met je verjaardag, dat je basaalprofielen zelf een naam kunt geven en nog veel meer. Ik houd van de kaartjes in de top up kits, ik houd van de verpakking van de kits, ik houd van de mailtjes die ze me stuurden.

Irritant aan de Kaleido is dat er altijd 200 eenheden insuline in moeten en ik er maar 100 gebruik in 3 dagen. Lastig is ook dat de pomp echt stopt na 3 dagen en 12 uur. Soms komt wisselen even niet zo goed uit.

De Kaleido heeft helaas problemen met de levering van de bijbehorende spullen die je nodig hebt om je insuline in te doen. Een pomp is leuk maar zonder cartridges om je insuline in te doen, heb je er niks aan. Dus nu ben ik noodgedwongen weer op zoek naar een nieuwe pomp. In de tussentijd is de good old Medtronic brick afgestoft en voorzien van insuline. De Medtronic is ouder dan 4 jaar en die heeft geen garantie meer.

Nummer drie

Wanneer de benodigdheden voor de Kaleido weer beschikbaar zijn, weet niemand. Alle Kaleidoërs moeten op zoek naar iets anders. For the time being of voor langere tijd. Mijn keus is uiteindelijk gevallen op de Omnipod Dash, een kleinere en lichtere versie van de Omnipod met een betere en lichtere bediening. Ook hier een maar: de Dash is voorlopig niet leverbaar… Wat voorlopig inhoudt, daar heeft niemand nog een idee van. Tot die tijd hang ik weer aan de Medtronic. Geen probleem.

Wordt vervolgd.

3 reacties op “patchpomp

  1. Hoi Micheline,

    Hoe staat het momenteel met de nieuwste (ook loop?) ontwikkelingen omtrent Kaleido en omnipod – dash? Zie dat bijna ‘n jaar geleden is dat hier actie was ha,ha. Ben nog altijd innovopen gebruiker en wil wel over stappen naar een pomp maar dan moet dit echte meerwaarde hebben. Denk aan een loopbare of iets vergelijkbaars met patchpomp. Ben benieuwd wat hoe jij hier over denkt.

    Groetjes Jan

    1. Dag Jan, loopen is het (nog) niet geworden met mijn huidige pomp, de Omnipod. Daar is een aantal redenen voor. Met die Omnipod ben ik erg tevreden. Daar zal ik binnenkort iets over schrijven. Voor mij heeft een pomp echt een meerwaarde boven een pen. Maar misschien is dat met sensoren nog net even anders dan toen ik van de pen naar de pomp overstapte.

    2. Dag Jan, ik ga het loopen weer oppakken. Vanwege aangepaste technische spullen moet ik me weer even inlezen. Ik zal er wat over posten binnenkort!

schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *